Vsak dan je nov začetek

10. 02. 2016

Zavod Vse bo v redu je letos z namenom opozarjati in ozaveščati o negativnih posledicah, ki jih v družbi povzroča prekomerno uživanje alkohola, podprl akcijo 40 dni brez alkohola. Vabimo vas, da se akciji pridružite tudi sami.

Letošnja akcija 40 dni brez alkohola bo pod naslovom »Vsak dan je nov začetek!« potekala od 10. 2. do 26. 3. 2016. Njen glavni namen je opozarjati in ozaveščati o negativnih posledicah, ki jih v družbi povzroča prekomerno uživanje alkohola.

Zakaj sodelovati?

  • Alkohol je v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.
  • Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb.
  • Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. V letu 2015 je zaradi alkohola v prometu umrlo kar 36 oseb, kar predstavlja tretjino nesreč s smrtnim izidom. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč, saj presega 1,45 promila.
  • Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih.
  • S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, povabljeni pa tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.

Preventivna akcija že enajsto leto zapored poteka v organizaciji Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda med.over.net in Slovenske Karitas. Letos jo podpira tudi Zavod Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, katerega namen je predvsem pomagati in podpirati najšibkejše člene v družbi ter ozaveščati posameznike in družbo o pomenu družbeno odgovornega ravnanja za trajnostni razvoj. Ob tem zavod deluje na področju humanitarnih in preventivnih dejavnosti s ciljem preprečevati škodne dogodke ter odstranjevati posledice nesreč oziroma škodnih dogodkov v Sloveniji in tudi v tujini.

Vabljeni, da se pridružite akciji, naredite nekaj dobrega za svoje zdravje in izrazite podporo ter sočutje vsem tistim, ki trpijo zaradi alkohola.