Skupaj v akciji 40 dni brez alkohola

06. 04. 2019

Zavod Vse bo v redu se že četrto leto zapored pridružuje akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

Letošnja preventivna akcija nosi naslov »ZA odgovoren odnos do alkohola«, in bo potekala od 6. 3. do 20. 3. 2019.

Tudi letos bomo vseslovensko akcijo brez alkohola popeljali v Planico in pozivali k zmernosti ter obiskovalcem doline pod Poncami omogočili prostovoljno uporabo alkotestov. Na ta način želimo športnim navdušencem, še posebej najmlajšim med njimi, zagotoviti še prijetnejše in bolj polno, zdravo ter naravno doživetje edinstvenega športnega spektakla. Ker je lahko tudi brez alkohola veselo, zabavno in vse v redu.

Zakaj sodelovati?

  • Želimo si lepih odnosov, zdravja, blaginje in pravega veselja v družinah. Čezmerno pitje in opijanjanje uničuje naše skupnosti, povzroča zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, še posebej otrok.
  • Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih. Vsakršno pitje alkoholnih pijač v prometu, kar velja za voznike, kolesarje in pešce, je smrtno nevarno. Vzrok za kar tretjino vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je alkohol. V zadnjih petih letih je zaradi vožnje pod vplivom alkohola na slovenskih cestah nastalo 7.907 prometnih nesreč. V njih je umrlo 157 oseb, 732 oseb pa je bilo huje poškodovanih.
  • Svoje delo lahko odgovorno opravljamo le, če smo zbrani, razsodni in  učinkoviti. Alkohol deluje kot strup in otopi delovanje možganov. Z nerazsodnim ravnanjem lahko poškodujemo sebe in druge.
  • Skupaj oblikujemo navade in sprejemljive vzorce v družbi. Zato bodimo dober zgled zmernosti, še posebej mladim in otrokom. Zmanjšamo toleranco do opijanjanja ter odklanjajmo spodbujanje pitja in vsiljivo ponujanje alkoholnih pijač.

Slovenska Karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 14. leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Podporo akciji izkazuje tudi Zavod Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, katerega namen je predvsem pomagati in podpirati najšibkejše člene v družbi ter ozaveščati posameznike in družbo o pomenu družbeno odgovornega ravnanja za trajnostni razvoj.

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, vabimo pa tudi družine, društva in ustanove, da v času akcije ne uživajo ali strežejo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebook dogodku 40 dni brez alkohola https://www.facebook.com/40dnibrezalkohola/.