6. Alumni srečanje Mladi upi: Kako najti pot do cilja

06. 02. 2020

V digitalnem centru Triglav Lab je v četrtek, 30. januarja, potekalo srečanje Alumni Mladi upi, na katerem je izkušnje in znanje z mladimi upi in drugimi obiskovalci delil Sandi Murovec - Muri, ki ga večina pozna po sodelovanju s Tino Maze. Bil je namreč del kolektiva Team to aMAZE, ko je Tina dosegala največje športne uspehe.

Tudi Sandi je najprej tekmoval, vendar mu je poškodba preprečila, da bi s smučanjem nadaljeval kot tekmovalec. Poglobil se je v tehniko smučanja in postal smučarski demonstrator. Znanje prenaša na mlajše generacije in pri tekmovalcih išče, kje lahko v vožnji pridobijo pomembne stotinke in tako izboljšajo rezultat.

Je avtor knjige Biti mojstrski, ki je bila navdih za motivacijsko delavnico. Na njej je Sandi razmišljal o razliki med dobrim občutkom in talentom. Vseskozi je izpostavljal, kako ključna je pri uspehu talentiranost. »Talent zajema dobro razvit psihofizični in senzomotorični potencial ter motoriko in genetiko, optimalni za izbrani šport.« Tekmovalci, pri katerih prepoznamo talent, morajo delati še več, da bi dodobra razvili vse potenciale. Pri tem je ključno razumevanje. »Vrhunska izvedba giba oziroma druge akcije je povezana z vrhunskim razumevanjem.« Če ima tekmovalec nadpovprečno izražen prenos informacij med možgani in mišicami, lahko govorimo o izjemnem občutku, ki je del talenta.

Sandi zaključi, da doseganje vrhunskih rezultatov zahteva nenehno nadgrajevanje znanja ter iskanje novih poti in boljših izvedb. Glavni vodili naj bosta tekmovanje s samim seboj in premikanje lastnih meja.