5. Alumni srečanje Mladi upi: S Saro Isaković v bazenu idej

06. 02. 2020

V digitalnem centru Triglav Lab je sredi novembra potekalo srečanje Alumni Mladi upi, na katerem so se mladi družili z najuspešnejšo slovensko plavalko.

Sara Isaković je skozi lastno izkušnjo razložila, kako pomembna je v življenju psihična pripravljenost, in pri tem poudarila pomen vizualizacije. »V glavi si vnaprej zavrtimo filmček o tem, kako bi si želeli, da se nastop izide. Lahko pa vizualiziramo končni rezultat in opazujemo, kako smo v nečem že uspeli,« je dobitnica olimpijske medalje razložila metodo vizualizacije in dodala: »Ko v glavi ponavljamo nastop, se ta nanj vnaprej pripravi.« Sara verjame, da um ne ve, ali gre za resnično situacijo ali domišljijo, s ponavljanjem pa večamo samozavest, zmanjšamo anksioznost in se bolje osredotočimo. »Bolj ko vidimo cilje, bolj se nam zdijo resnični,« še pove in doda, da ji je prav vizualizacija leta 2008 pomagala do srebrnega odličja na olimpijskih igrah v Pekingu. Že leta pred tem nastopom si je predstavljala vse trenutke tekmovanja: korake proti startu, občutek podlage startnega bloka pod stopali, vsak zamah in občutek drsenja vode po koži. »Ne gre le za sliko, ki jo imamo v glavi, temveč je treba vključiti tudi vonj, zvok in okus,« obrazloži in opiše, kako intenzivna naj bo vizualizacija. Šampionka pri tem izpostavi, da so poleg vizualizacije pomembni tudi pozitivna samopodoba, zdrav samopogovor in dobra psihična pripravljenost.

Zavarovalnica Triglav in zavod za družbeno odgovorne aktivnosti Vse bo v redu že od leta 2013 finančno podpiramo mlade talente s področij športa, umetnosti in znanosti. Poleg finančne podpore mladim ponujamo brezplačna izobraževanja in delavnice s koristnimi vsebinami, ki talentom na začetku njihovih kariernih poti koristijo pri soočanju z različnimi izzivi.