Že tretje leto zapored smo se pridružili projektu 40 dni brez alkohola

15. 02. 2018

Zavod Vse bo v redu se že tretje leto zapored pridružuje projektu 40 dni brez alkohola z namenom opozarjati in ozaveščati o negativnih posledicah, ki jih v družbi povzroča prekomerno uživanje alkohola. Vabimo vas, da se akciji pridružite tudi sami.

 

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola bo letos s poudarkom na mladih potekala pod naslovom »Mlad, vesel in pogumen« od 14. 2. do 31. 3. S to vseslovensko akcijo pa bomo za zdravo vzdušje poskrbeli tudi v vseh štirih dneh zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Obiskovalcem doline pod Poncami bo Zavod Vse bo v redu ponudil možnost prostovoljne uporabe alkotestov ter jih v sodelovanju z radijsko postajo Val 202 pozval k zmernemu pitju oziroma odrekanju alkoholu. Ker je lahko tudi brez alkohola veselo, zabavno in vse v redu.

 

Zakaj sodelovati?

  • Alkohol je v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.
  • Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Na leto pri nas zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 900 oseb.
  • Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. Na leto zaradi alkohola v povprečju umre 75 oseb. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč, saj presega 1,45 promila.
  • Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih.
  • S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

 

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, vabimo pa tudi družine, društva in ustanove, da v času akcije ne uživajo ali strežejo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebook dogodku 40 dni brez alkohola.

 

Slovenska Karitas s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 13. leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Podporo akciji izkazuje tudi Zavod Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, katerega namen je predvsem pomagati in podpirati najšibkejše člene v družbi ter ozaveščati posameznike in družbo o pomenu družbeno odgovornega ravnanja za trajnostni razvoj. Zavod deluje na področju humanitarnih in preventivnih dejavnosti s ciljem preprečevati škodne dogodke ter odstranjevati posledice nesreč oziroma škodnih dogodkov v Sloveniji in tudi v tujini.

 

Vabljeni, da se pridružite akciji, naredite nekaj dobrega za svoje zdravje in izrazite podporo ter sočutje vsem tistim, ki trpijo zaradi alkohola.